| Nedjelja,
14. prosinca |
| 18.00 |
Registracija |
| 21.00 |
Koktel
prijem dobrodošlice za sudionike |
| Ponedjeljak,
15. prosinca |
| 08.00 |
Registracija |
| 10.00 |
Otvaranje
seminara - predstavnici državnih i lokalnih vlasti |
| 10.30 |
Stanka
za kavu |
| |
| Sekcija
1 |
Maslinarstvo
i proizvodnja maslinovog ulja |
|
| 11.00 |
Maslinarstvo
u svijetu - IOOC |
| 11.30 |
Agronomski
programi i trenutna situacija maslinarstva u Hrvatskoj - S. Perica,
F. Strikić, J. Rošin |
| |
| Sekcija
2 |
Agronomski
i okolišni čimbenici koji utječu na kvalitetu maslinovog
ulja |
|
| 11.00 |
Strategije o maslinovom ulju u mediteranskim zemljama i euro-mediteranska
suradnja - M. Marghi |
| 13.00 |
Stanka
za ručak |
| 15.00 |
Utjecaj
genetskih resursa na kvalitetu - I. Metzidakis |
| 16.00 |
Okolišna
interakcija biljke i tla/vode u maslinarstvu - R. D'Andria |
| |
Učinci
Standarda dobrih agronoskih primjena na produktivnost i kvalitetu
u maslinarstvu |
| 16.45 |
Navodnjavanje
- R. D'Andria |
| 17.30 |
Projektiranje
novih maslinika i rezidba - A. Tombesi |
| 18.30 |
Stanka
za kavu |
| Utorak,
16. prosinca |
| |
| Sekcija
3 |
Tehnologija
prerade i kvaliteta maslinovog ulja |
|
| 09.00 |
Utjecaj
berbe, transporta i skladištenja maslina prije prerade na kvalitetu
maslinovog ulja - I. Metzidakis, A. Tombesi |
| 10.00 |
Fitosanitarna
zaštita - T. Jardak |
| 10.45 |
Opis
primjenjenih tehnologija prerade maslina i kvaliteta maslinovog
ulja
Današnja situacija, budući planovi u Hrvatskoj - M. Gugić,
M. Žanetić |
| 11.30 |
Tehnologija
proizvodnje maslinovog ulja, nove metode proizvodnje i kvaliteta
maslinovog ulja - L. Di Giovacchino |
| 12.00 |
Stanka
za kavu |
| 12.15 |
Komparativna
ispitivanja metoda proizvodnje maslinovog ulja - postignuti
rezultati - L. Di Giovacchino |
| 12.45 |
Skladištenje,
pakiranje i etiketiranje maslinovog ulja - L. Di Giovacchino |
| 13.15 |
Rasprava |
| 14.00 |
Stanka
za ručak |
| Srijeda,
17. prosinca |
| 09.00 |
Mjerila
kvalitete primjenjiva za maslinova ulja: fizikalno-kemijske
i organoleptičke metode analiza - M. Lazaraki |
| 10.30 |
Stanka
za kavu |
| 11.00 |
Metode
IOOC-a za organoleptičku procjenu djevičanskog maslinovog ulja
- praktični prikaz - M. Lazaraki |
| 13.00 |
Stanka
za ručak |
| 15.00 |
Posjeta
Institut za jadranske kulture i melioraciju krša |
| 16.30 |
Posjeta
"Antonio Trade" |
| 17.20 |
Posjeta
SMS-ovom laboratoriju |
| Četvrtak,
18. prosinca |
| |
| Sekcija
4 |
Kvaliteta
i marketing |
|
| 09.00 |
Svjetsko
tržište maslinovog ulja - IOOC |
| |
Institucionalni
okviri |
| 09.30 |
Promjene u proizvodnom sektoru sa svrhom poboljšanja kvalitete
- M. Villen |
| 10.30 |
Stanka
za kavu |
| 11.00 |
Trenutno stanje na svjetskom tržištu stolnih maslina: institucionalni
okviri, suvremeni trendovi i najčešći načini i stilovi - A. de Mora |
| 12.00 |
Strategije
raznolikosti i kvalitete
Različite poslovne strategije i
vrjednovanja kvalitete
Unapređenje kvalitete i certifikacija:
oznake izvornosti (porijekla) -
M. Parras Rosa |
| 13.00 |
Stanka
za ručak |
| 15.00 |
Panel
rasprava: Čimbenik kvalitete na tržištu maslinovog ulja. Perspektive
i buduće tendencije - M. Parras Rosa, IOOC, S. Perica, M. Villen |
| |
Sažetak
i zaključci |
| |
Dodjela
diploma |
| Petak,
19. prosinca |
| 08.00 |
Tehnički
posjet (maslinici i uljare) |
| Subota,
20. prosinca |
| |
Slobodan
dan |
| Nedjelja,
21. prosinca |
| |
Odlazak
sudionika seminara |